ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

Ένα από τα κορυφαία κολλέγια αστροφυσικής στον κόσμο που βρίσκεται στις ΗΠΑ δέχτηκε τον 18χρονο μαθητή Μενέλαο Ράπτη από τη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 18/03/2022από Voria.gr

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

Ένα από τα κορυφαία κολλέγια αστροφυσικής στον κόσμο που βρίσκεται στις ΗΠΑ δέχτηκε τον 18χρονο μαθητή Μενέλαο Ράπτη από τη Θεσσαλονίκηhttps://fa2bfd52769fc3c9a5464b66bd4a2dda.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Από μικρό παιδί κοιτούσε τον ουρανό με άλλο μάτι. Θα μπορούσε να είναι το παιδί του Λουντέμη, που μέτρησε σε μια νύχτα όλα τα άστρα, καθώς έχει την ίδια δίψα για μάθηση με τον Μέλιο. Δεν έμεινε όμως μόνο στην απλή καταμέτρηση. Γι’ αυτόν ποτέ ο ουρανός δεν ήταν απλώς μια εικόνα, αλλά το άγνωστο που βάλθηκε από μικρός να γνωρίσει. Ήθελε να μελετήσει τους νόμους της αστροφυσικής, να μάθει τα πάντα για το σύμπαν και να γνωρίσει τους πλανήτες που το αποτελούν, έναν προς έναν. Ο 18χρονος αριστούχος μαθητής Μενέλαος Ράπτης, τα κατάφερε. Ένα από τα κορυφαία κολλέγια αστροφυσικής στον κόσμο, το Franklin & Marshall College των ΗΠΑ, τον δέχτηκε με πλήρη υποτροφία και ήδη ετοιμάζει τις αποσκευές του για το μεγάλο ταξίδι.

Ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα

«Ένα παιδικό όνειρο ζωής μεταμορφώθηκε σε πραγματικότητα», επισημαίνει με μεγάλη ανακούφιση, αλλά και περισσή χαρά, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μενέλαος Ράπτης. «Η καθημερινότητά μου και ό,τι την περικλείει, το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, άλλαξε πριν από λίγες ώρες, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την αποδοχή μου από το κορυφαίο κολλέγιο αστροφυσικής των ΗΠΑ Franklin and Marshall», λέει και προσθέτει: «Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα λόγια του αστροναύτη Frank de Winne, στη βράβευσή μου από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρία, για την πρώτη θέση σε διαγωνισμό αστροφυσικής, πως “Ο ουρανός δεν είναι ένα όριο. Είναι απλώς εκεί που ξεκινάει η διασκέδαση”. Τα παραπάνω λόγια, έχω την ευκαιρία τώρα να βιώνω ως αλήθειες, αλήθειες που ελπίζω να με οδηγήσουν σε μια ξεχωριστή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, στο μονοπάτι των φυσικών επιστημών».

Το τηλεσκόπιο που του χάρισε ο πατέρας του, άλλαξε τη ζωή του

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας του, του αγόρασε το πρώτο τηλεσκόπιό του και περνούσαν μαζί ατελείωτες ώρες κοιτώντας τον έναστρο ουρανό. «Η αγάπη μου για την αστροφυσική και γενικότερα για τις φυσικές επιστήμες καλλιεργήθηκε και μέσα από την ενασχόλησή μου με τη ρομποτική. Ήδη, από την ηλικία των 10 χρονών, θυμάμαι τον εαυτό μου να κατασκευάζει μικρά ρομποτάκια, να τα προγραμματίζει και να οργανώνει μια στρατηγική σχετικά με το πώς μπορεί το μικρό κατασκεύασμα να περάσει ένα εμπόδιο», αναφέρει.

Καθοριστικός, υπήρξε και ο ρόλος της οικογένειάς του, η οποία ήταν, όπως λέει, «απόλυτα υποστηρικτική, σε μια προσπάθειά της να μου πλάσει έναν χαρακτήρα, με διαρκή πνευματική αφύπνιση, που αναζητά διαρκώς δραστηριότητες που αναδεικνύουν την κλίση του και ενισχύουν το ταλέντο του».

Στην επιτυχία του συνετέλεσαν και οι διεθνείς διακρίσεις του

Φύση ταπεινή, αλλά με όραμα και θέληση, ο νεαρός μαθητής διστάζει ν’ αναφερθεί στις διακρίσεις και στην πορεία που τον οδήγησαν στην επιτυχία. Ωστόσο θα θυμάται παντοτινά -καθώς αναμφισβήτητα διαμόρφωσε τους στόχους του- την κατάκτηση του τίτλου του «Νεαρού Ευρωπαίου Πρεσβευτή του Διαστήματος», λόγω της πρώτης θέσης που κατέκτησε σε διαγωνισμό της ESA, 6 χρόνια πριν. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, κλήθηκε να αποτυπώσει σε μια κόλλα χαρτί το μέλλον του ανθρώπινου γένους, στο διάστημα. Μέσα από μια εκτενή έρευνα αστροβιολογίας και μέσα από την οπτική της παιδικής αθωότητας, κατάφερε, όπως σημειώνει, να καταθέσει τις σκέψεις του, ζωγραφίζοντας κάτι που έπειτα χάραξε το μέλλον του.

Σχετικά με τις τελευταίες διακρίσεις του, ξεχωρίζει την επιλογή του από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Space Generation Advisory Council, στους 4 καλύτερους από όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρουσιάσει την εργασία του στο Γενικό Συμβούλιό της, σχετικά με την πρόβλεψη της πανδημίας του κορονοϊού, με βάση διαστημικά δεδομένα δορυφόρων.

Voria

Σχετικές δημοσιεύσεις