Νεαπόλεως Βαρνάβας: Οι χριστιανοί έχουν ευθύνη απέναντι στην ιστορία

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα ο Μητροπολίτης Νεαπολέως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, τόσο με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και με τη γενικότερη κοινωνικο-πολιτική κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα.

Μιλώντας στη εκδήλωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ) για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, εκτίμησε ότι το 2019 είναι μια νέα χρονιά, που θα είναι πολύ δυσκολότερη από τα χρόνια που πέρασαν και πως «μόνο αν στηριχθούμε στη φιλοπατρία και αν είμαστε ενωμένοι, τότε θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Τόνισε πως οι χριστιανοί έχουν ευθύνη απέναντι στην ιστορία  και πρέπει να εργαστούν για την επικράτηση της αλήθειας. Ωστόσο, επειδή τα πράγματα δεν αλλάζουν στα αλήθεια, είπε ο  Μητροπολίτης, θα πρέπει  να την αναζητήσει ο καθένας ξεχωριστά. «Η εκκλησία χρόνια τώρα αγιάζει αυτόν τον τόπο, ιεροποιώντας την ιστορία. Τα πράγματα όμως δεν αλλάζουν γιατί ο καθένας από εμάς  που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, το κάνει δυστυχώς με διακηρύξεις και όχι με πράξεις» σημείωσε με έμφαση η κ. Βαρνάβας.

«Οι Άγιοι» είπε, «έλεγαν αλλάζω πρώτα εγώ και μετά αλλάζω τον κόσμο. Εμείς, σήμερα θέλουμε να αλλάξει ο κόσμος και μετά να αλλάξουμε εμείς. Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ κρίσιμα για την ιστορία. Ο Άγιος Αντώνιος ερωτηθείς ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή, απάντησε: Η ταπείνωση. Φαίνεται έβλεπε όλους εμάς  που μας λείπει η αρετή και η ταπείνωση. Πάνω σε αυτά όμως χτίζεται η αρετή και πάνω σε  αυτήν χτίζεται το πνευματικό οικοδόμημα. Και επειδή λείπει σήμερα η αρετή βλέπουμε να καταρρέουν τα πάντα. Αρνούμαστε το διάλογο, αρνούμαστε να αποδεχθούμε τους άλλους με ιδιαιτερότητες, αρνούμαστε να αγαπηθούμε και δεν λειτουργούμε με το παν μέτρον άριστο».

Αναφερόμενος στη νέα χρονιά, εκτίμησε ότι «είναι μια νέα χρονιά, που θα είναι πολύ δυσκολότερη από τα χρόνια που πέρασαν, αλλά αν στηριχθούμε στη φιλοπατρία και αν είμαστε ενωμένοι, τότε θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Στήριξη σε άπορους πολίτες

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αναφέρθηκε και στο μεγάλο κοινωνικό έργο που αναπτύσσει η Μητρόπολη, λέγοντας πως σήμερα 8.200 μερίδες καθημερινά μοιράζονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκες, ενώ στους ξενώνες της φιλοξενούνται (διανυκτερεύουν)  6.000 άποροι πολίτες. 

Απευθυνόμενος στους δημάρχους, αναγνώρισε πως όποτε χρειάζεται θα αγωνίζονται από κοινού με την εκκλησία, η οποία, σημείωσε, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί. «Αγωνίζεστε για πολλά ζητήματα και ακουμπάτε στα προβλήματα των πολιτών και αυτό θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε» επισήμανε ο κ Βαρνάβας.

Σχετικές δημοσιεύσεις