Από τον Οκτώβριο 2020 και ακόμα… αισθητή η παρουσία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του Γάλλου φιλόσοφου Ζαν – Πωλ Σαρτρ: ” Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει.” Μια φράση παλαιά αλλά πολύ επίκαιρη.

Κανένας δεν βγήκε κερδισμένος από τον φασισμό και τον ρατσισμό. Κανένας δεν αντιμετώπισε την εγκληματικότητα με την βία. Κανένας δεν έζησε σε μια ήρεμη κοινωνία χωρίς διαφορές και αντιπαραθέσεις με τον ρατσισμό. Για όλα αυτά φοβούνται οι δημότες του Δήμου Δέλτα με το σημερινό συμβάν. Σήμερα το πρωί ένας κάτοικος των Διαβατών είδε νεαρούς και μελλοντικούς ψηφοφόρους να κολλάνε αφίσες ενός κόμματος που έχει κριθεί για τις ιδεολογίες του και έχει τιμωρηθεί για τις πράξεις του στο παρελθόν.

Ο σεβασμός ιδεολογιών είναι διαφορετικό από τον φανατισμό των ανθρώπων σε μια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα. Η αντιμετώπιση ενός ζητήματος είναι διαφορετικό από το να γινόμαστε εχθροί απέναντι στο ξένο. Ο όρος εθνισμός είναι διαφορετικός από τον όρο εθνικισμό. Ο ένας προβάλλει την εθνική συνείδηση και τον πατριωτισμό χωρίς να προωθεί την βία, χωρίς να καταπατά δικαιώματα άλλων ανθρώπων και χωρίς να δείχνει περιφρόνηση στους άλλους λαούς. Ο άλλος ωθεί την ωμή βία, την κυριαρχία μερικών ανθρώπων χωρίς να νοιάζονται για το συλλογικό συμφέρον.

Αυτές τις διαφορές πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ως πολίτες και ψηφοφόροι σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ελπίζουμε να μην δούμε αλλά τέτοια συμβάντα, όχι μόνο στα Διαβατά αλλά σε όλη την χώρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις