Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μεταφορά, η κακομεταχείριση και η δουλεία Αφρικανών ανθρώπων. Οι πρώτοι δούλοι εμφανίστηκαν στην Αμερική το 1619, ενώ οι Βρετανοί απέκτησαν Αφρικανούς δούλους τα τέλη του 18ου αιώνα. Οι συνεργάτες και λαθρέμποροι των δούλων ήταν συνήθως Αφρικανοί, καθώς τους αιχμαλώτιζαν και τους “πουλούσαν” στους Αμερικανούς ή στους Βρετανούς.

Οι Βρετανοί τοποθετούσαν τους δούλους στις αγγλικές αποικίες τους, ώστε να τους εκμεταλλεύονται ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Δούλευαν σε τεράστιες εκτάσεις γης για χάρη των ευγενών, ενώ κατά την διάρκεια της εκμετάλλευσής τους οι Βρετανοί τους χτυπούσαν, τους βασάνιζαν ή τους σκότωναν για παραδειγματισμό. Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που βίωναν, πολλοί Αφρικανοί δούλοι αυτοκτονούσαν όταν έβρισκαν την ευκαιρία.

Αυτό το εμπόριο των δούλων λεγόταν ‘τριγωνικό’ εμπόριο και είχε τρεις φάσεις: Στην πρώτη φάση μεταφέρονταν μεταποιημένα προϊόντα από την Ευρώπη στην Αφρική (πχ. Υφάσματα, όπλα, καπνό κλπ). Η δεύτερη φάση αφορούσε την μεταφορά των δούλων στην Αμερική. Η τρίτη φάση συσχετιζόταν με την επιστροφή στην Ευρώπη με τα προϊόντα από τις φυτείες των δουλοπάροικων (πχ βαμβάκι, ζάχαρη κλπ).

Τέλος, εξαιτίας αυτού του απεχθές εγκλήματος ανταλλάχθηκαν 12 εκατομμύρια δούλοι συνολικά από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Η συνθήκη της σκλαβιάς υπογράφτηκε του 1926 υπογράφτηκε χάρις στην συνθήκη των Βρυξελλών. Το 1927, τα Ηνωμένα έθνη υλοποίησαν αυτή την υπογραφή των κρατών, ωστόσο δεν εξαφανίστηκε από όλα τα κράτη παρά την υλοποίησή του έργου. Το καταστατικό της Ρώμης τέθηκε σε ισχύ με μεγάλη επιτυχία από τον Ιούλιο το 2002, με αποτέλεσμα αυτό το έγκλημα να αποτελεί παρελθόν για την ανθρωπότητα.

• Η εικόνα πηγάζει από το διαδίκτυο

Σχετικές δημοσιεύσεις