Η ιστορία της τηγανητής πατάτας

Τηγανιτές πατάτες, ένα φαγητό με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Συνοδεύει από τα πιο απλά γεύματα μέχρι τα βασιλικά .

Μπορεί να καταναλωθεί και μόνο του χωρίς άλλο συνοδευτικό, δίνει όμως άλλη γεύση σε ότι συνοδεύει…

Το φαγητό που ενώνει λαούς και διαφορετικές κουλτούρες. Το πως έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της ανθρωπότητας οι τηγανιτές πατάτες  υπαίτιοι είναι οι Βέλγοι!!

Η ιστορία της πατάτας:

Από την Κολομβία στην Ισπανία… 

Στην Ευρώπη οι πατάτες εισάγονται από τους Ισπανούς. Το 1537, ο Χιμένεθ ντε Κεσάδα και ο στρατός του κατέλαβαν ένα χωριό στην Κολομβία από το οποίο όλοι οι ντόπιοι είχαν φύγει.

Ανάμεσα στα διάφορα μυστήρια πράγματα που βρήκαν στο εγκαταλελειμμένο χωριό ήταν και οι πατάτες, αυτό το άγνωστο φαγητό εκείνη την περίοδο.

Οι Βέλγοι την ανακάλυψη… 

Εκείνη την περίοδο οι πατάτες ήταν πολύ πιο μικρές και πικρές. Με τα χρόνια και ενώ άρχισαν να καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη άλλαξε σταδιακά τόσο το σχήμα τους όσο και η γεύση τους.

Η μεγάλη ανακάλυψη της τηγανιτής πατάτας όμως προέκυψε στο Βέλγιο στα μέσα του 17ου αιώνα και συγκεκριμένα σε ένα χωριό κοντά στην Λιέγη,

όπου οι ντόπιοι είχαν σαν συνήθεια τους να τηγανίζουν πολύ μικρά ψάρια κατά δεκάδες και να τα τρώνε.

Ένα βαρύ χειμώνα όμως που τα ποτάμια είχαν παγώσει και το ψάρεμα ήταν ανέφικτο, κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να κόψουν τις πατάτες στο σχήμα των μικρών ψαριών και να τηγανίσουν αυτές.

Και η ιδέα αυτή σηματοδότησε μια ιστορική ανακάλυψη!

Η Γαλλία και η λέπρα… 

Την ίδια περίοδο περίπου, στην Γαλλία θεωρούσαν τις πατάτες πολύ κακή τροφή και τις είχαν συνδέσει με διάφορες απειλητικές ασθένειες.

Το 1748 η γαλλική Βουλή αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή της πατάτας στη χώρα με την αιτιολογία πως προκαλεί λέπρα.

Ο Αντουάν Αυγουστίν Παρμεντιέ, ένας στατιωτικός γιατρός που ήταν φυλακισμένος στην Πρωσία κατά την διάρκεια του εφταετή πολέμου (1755-1764)

έτρωγε διαρκώς τις πατάτες που τον τάιζαν στην φυλακή και συνειδητοποίησε πως αυτά που πίστευαν στη χώρα του για το συγκεκριμένο φαγητό δεν ίσχυαν.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε και ο Παρμεντιέ αποφυλακίστηκε, γύρισε στη Γαλλία έχοντας γίνει φανατικός της πατάτας.

Μάλιστα, σαν γιατρός που ήταν, υποστήριζε πως όχι μόνο οι πατάτες δεν κάνουν κακό στην υγεία αλλά μπορούν να έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

Μοιάζει απίστευτο αλλά ο Παρμεντιέ ξεκίνησε μια μεγάλη και μακροχρόνια καμπάνια για να πείσει τους άνθρώπους της Γαλλίας πως πρέπει να τρώνε πατάτες! 

Μάλιστα, καλλιεργούσε πατάτες στον κήπο του παρανόμως και για συμβολικούς λόγους έβαζε την προσωπική του φρουρά να τις φυλάει για να καταδείξει πόσο ξεχωριστό φαγητό είναι!

Ταυτόχρονα, έδινε εντολή στους άντρες του να αφήνουν όποιον επίδοξο κλέφτη θέλει να κλέβει πατάτες

προκειμένου να διαχυθεί παντού για πόσο ωραίο φαγητό πρόκειται.

Με τα χρόνια, οι πατάτες κατέληξαν να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Γάλλων. 

Το 1795 η δημοφιλία τους ήταν στα ύψη και καλλιεργούνταν ακόμα και στους βασιλικούς κήπους της χωρας.

Εκείνη την χρονιά ξεκίνησε και η μόδα της τηγανιτής πατάτας στην Γαλλία όταν διάφοροι πλανόδιοι πωλήτες στους δρόμους του Παρισίου,

τις έκοβαν, τις τηγάνιζαν και τις πουλούσαν επί τόπου, κάτι που σύντομα είχε ξετρελάνει όλους τους Γάλλους.

Η κόντρα… 

Ανάμεσα σε Βέλγιο και Γαλλία υπάρχει μια ιδιότυπη κόντρα αναφορικά με την προέλευση της τηγανιτής πατάτας.

Οι Βέλγοι υποστηρίζουν την δική τους ιστορία και τονίζουν πως οι Γάλλοι έμαθαν από αυτούς τι σημαίνει τηγανιτές πατάτες και τους έκλεψαν την ιδέα.

Οι Γάλλοι απαντάνε πως η βέλγικη ιστορία, που λαμβάνει χώρα 100 χρόνια πριν την αντίστοιχη γαλλική, είναι μύθος

και πως η παράδοση της τηγανιτής πατάτας ξεκίνησε στα στενά του Παρισίου.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος και το πιθανότερο είναι πως οι δύο λαοί θα διαφωνούν και θα διεκδικούν την πατρότητα αυτού του φαγητού αιωνίως.

Όπως και έχει ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι πως οι τηγανιτές πατάτες ήταν , είναι και θα είναι το φαγητό εκείνο που κάνει και τον πιο ιδιότροπο σε γεύσεις άνθρωπο να συμφωνήσει ότι απλά είναι θεσπέσιες!!

Εδω σήμερα θα μάθουμε τη συνταγή για τις βέλγικες τραγανές τηγανιτές πατάτες:

Υλικά συνταγής για βελγικές τηγανιτές πατάτες

3 έως 4 φλιτζάνια φυτικό λάδι για τηγάνισμα
2 κιλά πατάτες ξεφλουδισμένες, πλυμένες και στεγνές
αλάτι

Εκτέλεση συνταγής :

Ρίξτε αρκετό λάδι στη φριτέζα ή στο τηγάνι σας, τουλάχιστον μέχρι με τη μέση του σκεύους, αλλά όχι περισσότερο από τα 3/4 αυτού. Ζεστάνετέ το μέχρι η θερμοκρασία του λαδιού να φθάσει στους 160 βαθμούς.
Κόψτε τις πατάτες σε μπαστουνάκια.
Στεγνώστε καλά τις πατάτες με μια πετσέτα.
Χωρίστε τις πατάτες σε μικρές… παρτίδες.
Κάθε φορά θα τηγανίζετε τόσες πατάτες όσες χωράνε περίπου σε μια κούπα.
Όταν το λάδι πιάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε, τηγανίστε τις πατάτες για 4 με 5 λεπτά ανά παρτίδα.
Αν η φριτέζα σας διαθέτει καλάθι απλά σηκώστε το, διαφορετικά χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα.
Αφήστε τις πατάτες στην άκρη για να κρυώσουν, για όση ώρα θέλετε.
Λίγο πριν θελήσετε να τις σερβίρετε, ανάψτε πάλι το μάτι και αφήστε το λάδι να έρθει πάλι σε θερμοκρασία 160 βαθμών.
Τηγανίστε πάλι τις πατάτες ανά παρτίδες έως ότου ροδίσουν και γίνουν τραγανές, για 1 ή 2 λεπτά.
Βγάζετε τις πατάτες και τις στραγγίζετε σε μια πιατέλα με χαρτοπετσέτες.
Πασπαλίζετε με αλάτι και σερβίρετε τις πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες που έχετε δοκιμάσει.

τώρα αν θέλετε πάμε μια επίσκεψη στο μουσείο πατάτας στο Βέλγιο;;

πηγή πληροφοριών: https://goniaxalarosis.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις