Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον όρο ‘trafficking’, ορίζεται ως η μεταφορά ή μετακίνηση ή στρατολόγηση ή παραλαβή ατόμων με την απειλή ή χρήση βίας και άλλες μορφές εξαναγκασμού και έχει ως σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία ή δουλεία ή σκλαβιά και σε σπάνιες περιπτώσεις την αφαίρεση οργάνων των θυμάτων.

Ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα της ανθρωπότητας καθώς “κατέχει” την τρίτη θέση στην οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, μετά την εμπορία των όπλων και των ναρκωτικών. Είναι μια εγκληματική δραστηριότητα με υψηλά κέρδη, όπως για παράδειγμα την περίοδο του 2017-2018 υπήρξαν περίπου 14.000 θύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε παγκόσμιο επίπεδο τα κέρδη ‘ακούμπησαν’ τα 29,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, οι ειδικοί θεωρούν σήμερα ότι το 2021, εξαιτίας της πανδημίας, η εμπορία και εκμετάλλευση των ανθρώπων θα αυξηθεί ραγδαία. Οι θύτες εκμεταλλεύονται την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και την ανωνυμία που επικρατεί για την διακίνηση ανηλίκων στην πορνεία ή στην καταναγκαστική εργασία.

Παρόλα αυτά, στην χώρα μας το φαινόμενο αυτό συναντάται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστά της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2019 υπήρχαν 26 υποθέσεις με 47 θύματα (20 ενήλικες και 27 ανήλικους) και οι εμπλεκόμενοι δράστες ήταν 148. Οι μορφές αυτού του φαινομένου ήταν οι εξής: α) εκμετάλλευση της επαιτείας (3 υποθέσεις) , β) γενετήσια εκμετάλλευση (21 υποθέσεις), γ) εξαναγκαστικός γάμος (1 υπόθεση) και εμπορία οργάνων (1 υπόθεση). Τα ανήλικα θύματα ήταν 8 αγόρια και 19 κορίτσια. Ενώ το 2020, τα ποσοστά βρίσκονται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα με 9 υποθέσεις και θύματα μόνο 9 (7 ενήλικες και 2 ανήλικες) και οι θύτες να είναι 16. Οι μορφές ήταν οχτώ για γενετήσια εκμετάλλευση και ένα για εξαναγκαστικό γάμο. Τα ανήλικα θύματα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν δύο κορίτσια.

• Η εικόνα πηγάζει από το διαδίκτυο

Σχετικές δημοσιεύσεις